Mød Kvartalets Balder-nabo: Stephen og Dawn møder alle med åbenhed og varme
Da Stephen og Dawn Sandoval modtog beskeden om, at deres nabo Line havde indstillet dem til Balders pris som ’Kvartalets Balder-nabo’, blev de både rørte og ydmyge.
"Det var så rørende, og det ramte os virkelig dybt. At nogen har taget sig tid til at skrive så fine ord – det er en kæmpe gestus," fortæller Dawn.
Parret har boet i Balders ejendom Fælledkanten med deres to børn og hund siden 2019 – faktisk flyttede de ind, før byggeriet endnu stod færdigt. Fælledkanten ligger i Ørestad Syd lige på kanten af og med udsigt over smukke Amager Fælled. Ejendommen rummer moderne lejeboliger, fællesområder og en mangfoldig beboersammensætning.
"I starten var det svært med fællesskabet, men med tiden er tilknytningen vokset og naboskaberne har udviklet sig – måske fordi mange ligesom os har boet her en del år," fortæller Stephen.
Parrets tilgang til det gode naboskab er enkel, men stærk: Små gestusser og oprigtig interesse.
"Vi tror på, at hvis man smiler og hilser på folk, så kommer det igen. Det starter der. Og pludselig låner man værktøj af hinanden, passer hinandens hund eller børn – og så er man ligesom bare en del af noget," siger Stephen.

Et hjem med særlige behov og store hjerter
Parrets hverdag rummer både glæder og udfordringer. Stephen lever med følgerne af en hjerneskade, som han pådrog sig i 2013. Det har også haft stor betydning for parrets ønsker til en bolig.
"I 2019 manglede vi pludseligt et hjem. Vi var i kontakt med flere udlejere her i Ørestad, men få vendte positivt tilbage. Hos Balder blev vi mødt af rare og hjælpsomme folk, også selvom vi måske have lidt flere krav og ønsker end de fleste," fortæller Stephen.
Dawn, Stephen, parrets to store børn og hund bor i en stuelejlighed med direkte adgang til en lille terrasse – noget, der fungerer rigtig godt for familiens behov. Og som i alle Balders ejendomme er der elevator i Fælledkanten. Det giver Stephen mulighed for at bruge fællesfaciliteterne på toppen. Men det er ikke kun fællesområderne, der skaber fællesskab; det er snarere de små ting i hverdagen som hundeluftning, spontane kaffeaftaler og smil på trappeopgangen.
"Det kræver ikke mange ressourcer at være en god nabo. Et smil, lidt tid, en venlig gestus – det kan gøre en kæmpe forskel og så er det vores erfaring, at det smitter," siger Dawn.
Naboer, der hjælper i kriser
Både Dawn og Stephen er bevidste om, at dét at etablere fællesskaber kan være en udfordring i en ejendom med lejeboliger, hvor nogle folk måske flytter igen efter et år eller to. Så hvordan skaber man en bæredygtig fællesskabskultur?
"Vi opdagede, at mange faktisk bliver boende. Vi begyndte at gå ture sammen med hundene, børnene blev en naturlig del af hinandens liv – og vi blev et fællesskab," fortæller Stephen og uddyber:
"Vores naboer er blevet mennesker, vi kan regne med og som hjælper i en krise. Når man lever med en rygmarvsskade, opstår der situationer, hvor man pludselig må af sted til hospitalet. Og så har naboer uden tøven trådt til – taget sig af både hund og børn."
Det er oplevelser som disse, der har styrket parret i, at deres tilgang til naboskab og samhørighed bliver mødt og spejlet.
"Når man har oplevet den slags omsorg, så bliver det helt naturligt at række ud selv. Det kræver ingen overvejelse," siger Dawn og afslutter:
"Vi forstår godt, at det kan være svært at bryde isen. Danskere kan virke lidt mere private og tilbageholdende, men det ændrer sig, når man først lærer hinanden at kende. Og faktisk er nogle af vores tætteste naboer danskere. Nogle gange er det bare hunden – eller børnene – der fungerer som brobygger."
Har du en nabo, der fortjener lidt ekstra opmærksomhed?
Så kan du indstille dem til næste runde af Kvartalets Balder-nabo. Find mere info og læs om andre tidligere vindere.