Cirkusbygningen gennemgår omfattende restaurering: Bevaring og fornyelse i perfekt balance
Cirkusbygningen i København lukker midlertidigt for at gennemgå en omfattende restaurering. Bag projektet står ejeren Balder Danmark og Wallmans, der lejer og afholder dinnerparties i Cirkusbygningen. Målet er at føre den historiske bygning tilbage til sin oprindelige pragt og samtidig opdatere den til nutidens brug og behov.
Cirkusbygningen, der siden opførelsen i 1886 har været rammen om storslåede forestillinger og kulturelle oplevelser, står overfor en gennemgribende restaurering. Den 1. april slukkede scenelyset for sidste gang, og i løbet af de næste 5 måneder bliver håndværkere bygningens primære gæster.
Restaurering med respekt for historien
Balder Danmark, der siden 2016 har ejet Cirkusbygningen, har også længe ønsket at gennemføre en restaurering af bygningen. Alexander Barlow, projektudviklingschef hos Balder, understreger, at bygningens fredningsstatus stiller store krav til materialevalg og håndværksmæssig præcision.
”Som ejere har Balder et ansvar for at bevare og fremtidssikre Cirkusbygningen. Der er enormt mange fredede elementer, hvilket gør restaureringsprocessen kompleks – men det er netop de udfordringer, der gør projektet så spændende.”
Han suppleres af Hannah Østergaard, der er kunde- og markedsdirektør hos Balder:
”Målet er at bevare autenticiteten og historien, samtidig med at bygningen opdateres til fremtidens brug. Det er ikke en let opgave, men vi trækker på stor erfaring og har desuden allieret os med kompetente folk, så vi tror selvfølgelig på projektet.”
Kulturarv i nyt lys
Den verdenskendte danske designer og arkitekt Verner Panton skabte i 1984 Cirkusbygningens ikoniske farve- og lysunivers, som nu nænsomt genskabes i tæt samarbejde med datteren Carin Panton von Halem. Det er foyerområderne, der genskabes i den oprindelige farve- og lyssætning.
”Farve- og lyssætningen har haft enorm stor betydning for Cirkusbygningens identitet, fordi Panton lod lys og farve gå i dialog med bygningens arkitektur og funktion. Han fortolkede gennem sit arbejde cirkustematikken, og det er det, vi skal tilbage til med restaureringsarbejdet,” fortæller Signe Baadsgaard, arkitekt og partner hos Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Arkitekterne har fokus på modernisering af den udvendige del og størstedelen af publikumsfaciliteterne med undtagelse af kuppelsalen. Alexander Barlow fortæller:
”Vestibulen, billetsalget, garderober, barer og toiletter bliver opdateret, så de lever op til nutidens komfort- og kvalitetskrav. Samtidig gennemgår facaden en omfattende renovering, hvor både murværk og den ikoniske Alexander-frise, der omkranser bygningen, restaureres med respekt for det oprindelige udtryk.”
Også nogle af bygningens tekniske installationer forbedres, så både ventilation og akustik optimeres.
”Det betyder, at Cirkusbygningen ikke blot bliver smukkere, men også mere funktionel og driftsmæssigt mere pålidelig,” understreger Hannah Østergaard.
En stram tidsplan frem mod genåbning
Med kun fem måneders restaureringsperiode er tidsplanen stram, men ifølge Alexander Barlow er projektet nøje planlagt for at sikre, at deadline overholdes.
”Billetsalget til de første forestillinger efter genåbningen er allerede i gang, og derfor er en grundig projektering nødvendig, så uforudsete ting kan håndteres hurtigt og effektivt.”
Den 29. august slår Cirkusbygningen igen dørene op, og Christian Sunn ser frem til at byde publikum velkommen.
”Københavns unikke vartegn får et markant løft, der på smukkeste vis forener historiens storhed med nutidens komfort og kvalitet. Det kan vi alle glæde os over.”